ΔΗΜΟΣΙΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΒλέμματα Στα Ζευγάρια  3-5 Απριλίου 2009

Συνάντηση της ψυχανάλυσης με τον κινηματογράφο

Σ’ αυτήν την δεύτερη συνάντηση της Ψυχανάλυσης με τον Κινηματογράφο επιλέξαμε ερωτικά ζευγάρια της κινηματογραφικής οθόνης για να διερευνήσουμε την σχέση και τα προβλήματά τους.

Από το πρωταρχικό ζευγάρι μάνας-παιδιού μέχρι το ερωτικό ζευγάρι, η αγάπη και το μίσος συνυπάρχουν αξεδιάλυτα σε όλες τις στενές συναισθηματικές μας σχέσεις, καθορίζοντας την ικανότητα μας να ερωτευόμαστε, να δημιουργούμε σχέσεις με διάρκεια και πληρότητα να νοιαζόμαστε για το αντικείμενο της αγάπης μας, και να το προστατεύουμε από την καταστροφικότητα και την αμφιθυμία μας.

Στην κλασσική φροϋδική προσέγγιση τα θέματα της σεξουαλικότητας, της διαφοράς των φύλων, της σεξουαλικής επιλογής , της ταυτότητας φύλου και η συναισθηματική τους αντανάκλαση κατανοούνται στη βάση της οιδιπόδειας προβληματικής.

Η Melanie Klein και στη συνέχεια η σχολή των αντικειμενότροπων σχέσεων μετέθεσαν την έμφαση από την οιδιπόδεια σύγκρουση στην καθοριστικής σημασίας για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη σχέση μάνας- παιδιού. Για τον Winnicott και τον Bion η μητρική ενσυναισθητική και στοχαστική λειτουργία θα επιτρέψει στο παιδί να αναπτύξει την ικανότητα του να δημιουργεί βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους, να επικοινωνεί, να κατανοεί και να νοιάζεται γι’ αυτούς.

Τα τελευταία χρόνια η φεμινιστική κριτική μέσα και έξω από τον ψυχαναλυτικό χώρο επηρέασε πολύ τον τρόπο που κατανοεί η ψυχανάλυση τις ερωτικές επιλογές των ανθρώπων. Για την σύγχρονη ψυχαναλυτική σκέψη όπως διατυπώνεται από τις φεμινίστριες-ψυχαναλύτριες (Benjamin, Chodorow, Damien) η επιλογή σεξουαλικής ταυτότητας και ερωτικού αντικειμένου δεν καθορίζεται μόνο από την βιολογία και τις ανατομικές διαφορές των φύλων, ούτε ανάγεται στην οιδιπόδεια σύγκρουση, αλλά θεωρείται πολυπαραγοντική και απαιτεί αναγωγές στην αναπτυξιακή ιστορία του κάθε ατόμου και στο πολιτισμικό-ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι συγκρούσεις ,οι φαντασιώσεις, οι αντικειμενότροπες σχέσεις και οι άμυνες που καθιστούν κάθε συνάντηση με τον άλλον ιδιαίτερη και μοναδική.

Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση η ικανότητα για ολοκληρωμένη σχέση με τον άλλον είναι ανεξάρτητη από την ομοφυλοφιλική ή ετεροφυλική επιλογή, αφού τα κριτήρια που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για το αν μια σχέση είναι παθολογική η όχι (χαρακτηρολογική παθολογία, ναρκισσιστική επιλογή αντικειμένου, ελλιπής διάκριση εαυτού-άλλου) μπορεί εξ ίσου να ισχύουν και για τις δυο επιλογές. Αυτό που έχει σημασία σε κάθε ζευγάρι είναι η συναισθηματική ικανότητα για εγγύτητα, στοργή και νοιάξιμο, παρά τις αναπόφευκτες ματαιώσεις, την καταστροφικότητα και την αμφιθυμία που υπάρχει σε κάθε σχέση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 3-5 Απριλίου 2009 σε δύο χώρους, στο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) και στο νεοκλασικό διατηρητέο στην οδό Εδέσσης 6. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναλυτικά:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩN «ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ»

Ολύμπιον
Παρασκευή 3 Απριλίου

18.00 Εισαγωγή: Σόνια Λαζαρίδη.

Προβολή της ταινίας: «Gilda», 1946, Charles Vidor, διάρκειας 110’
Σχολιασμός: Kασσιανή Φελέκη, Νίνα Βελιγράδη.

Σάββατο 4 Απριλίου

11.00 Προβολή της ταινίας: «Secundo piel», 2000, Gerardo Vera, διάρκειας 104’
12.30 Προβολή της ταινίας: «Desert Hearts», 1985, Donna Deitch, διάρκειας 96’
14.00- 15.00 Συζήτηση: Αναστασία Μούτσιανου, Βενετία Καντσά, Nίκος Xατζητρύφων.
17.00 Προβολή της ταινίας: «Το Σπιρτόκουτο», 2002, Γιάννης Οικονομίδης, διάρκειας 80’
Σχολιασμός: Γιώργος Ψαρρόπουλος, Αφροδίτη Ναθαναήλ.
19.00 Προβολή της ταινίας: «Ο Νευρικός Εραστής», 1977, Woody Allen, διάρκειας 93’
Σχολιασμός: Βούλα Φασούλη, Θόδωρος Πετιρόπουλος.

Κυριακή 5 Απριλίου
11.00 Προβολή της ταινίας: «The Prestige», 2006, Christopher Nollan, διάρκειας 130’
Σχολιασμός: Α. Ιωάννου
13.30 Προβολή της ταινίας: «Μαζί ποτέ», 2003, Fatih Akin, διάρκειας 121’
Σχολιασμός: Τ. Βοσνιάδου, Φ. Μουρελή.
17.00 Προβολή της ταινίας: «Μια τρελή τρελή οικογένεια», 1965, Nτίνος Δημόπουλος, διάρκειας 96’
Σχολιασμός: Παναγιώτης Δόικος.
19.00 Προβόλή Βιντεο-κατασκευής
Φανή Τριανταφύλλου
Συζήτηση: Παναγιώτης Δόικος, Τ. Βοσνιάδου, Kασσιανή Φελέκη, Aντουανέττα Αγγελίδη,
Συντονιστής: Θέμης Κατριός
Εδέσσης 6

Σάββατο 4 Απριλίου
22.00 «Αγαπώ-αγαπώ-αγαπώ έναν άντρα», Performance, Ορέστης Μεσοχωρίτης σκην. Σοφία Καρακάντζα. Μετά την Performance θα ακολουθήσει πάρτυ.

Στη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα STEREOSIS με θέμα τα ζευγάρια.

Έκθεση ζωγραφικής των: Νάσου Χαλκίδη, Δάφνης Κουμαντσιώτη, Σοφίας Χρυσοχοίδου.

Θα εκτεθούν έργα από την εικαστική συνάντηση- workshop των μαθητών του εργαστηρίου ζωγραφικής και σχεδίου Ράνιας Εμμανουηλίδου και Μαριάννας Ιγνατάκη.

- Γιάτσος Κωσταντίνος
- Καπιζιώνης Παναγιώτης
- Κουλουκούρη Σοφία
- Μεντεσίδου Ελένη
- Σαραντίδης Χρήστος

Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν έργα που δούλεψαν μεμονωμένα αλλα και συλλογικά με θέμα το ζευγάρι. 

Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΒΨΕ)     Βαλαωρίτου & Βηλαρά 7     ΤΚ 54625     Θεσσαλονίκη     τηλ: +30 2310280096     fax: +30 2310280096     email:  info@nhpsych.gr              Copyright © by ΒΨΕ. All Rights Reserved

North-Hellenic Psychoanalytic Society      Valaoritou & Vilara 7       54625        Thessaloniki        tel: +30 2310280096        fax: +30 2310280096         email: info@nhpsych.gr              Copyright © by NHPS. All Rights Reserved

Demosies_Ekdeloseis.html
Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία
North-Hellenic Psychoanalytic Society                    http://nhpsych.grhttp://nhpsych.grshapeimage_3_link_0
ΜΕΛΗMele.htmlMele.htmlshapeimage_4_link_0
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣEkdeloseis.htmlEkdeloseis.htmlshapeimage_5_link_0
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑEpikoinonia.htmlEpikoinonia.htmlshapeimage_6_link_0
BLOGBlog.htmlBlog.htmlshapeimage_7_link_0
ΑΡΧΙΚΗshapeimage_8_link_0
ΑΡΧΙΚΗIndex.htmlIndex.htmlshapeimage_9_link_0