ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "AΥΤΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ"

Αγαπητοί συνάδελφοι σας προσκαλούμε στη συνάντηση του Σαββάτου της

εταιρείας, στις 13/4/24, στις 11.00 π.μ. στα γραφεία της ΒΨΕ.

Αυτό το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του  Τhomas Η. Ogden 

«AΥΤΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ - Ονειρευόμενοι ανονείρευτα όνειρα και διακοπτόμενους εφιάλτες».  

 

ogden

 

 

 

Την παρουσίαση θα κάνουν οι:

Γρηγόρης Βασλαματζής, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών,  διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Σωτήρης Κανταρτζής, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, τακτικό μέλος Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

«Ένας άνθρωπος απευθύνεται σε έναν αναλυτή επειδή βιώνει ψυχικό πόνο τον οποίον, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, είτε δεν είναι ικανός να ονειρευτεί (να κάνει, δηλαδή, ασυνείδητη ψυχική εργασία) είτε είναι τόσο ταραγμένος από αυτό που ονειρεύεται ώστε διαταράσσεται η ονειροποιητική του λειτουργία. Στο βαθμό που το άτομο είναι ανίκανο να ονειρευτεί τη συναισθηματική του εμπειρία, είναι ανίκανο να αλλάξει, να αναπτυχθεί ή να εξελιχθεί σε οτιδήποτε άλλο από αυτό που έχει υπάρξει ως τώρα. Ο ασθενής και ο αναλυτής εμπλέκονται σε ένα πείραμα, σύμφωνα με τους όρους της ψυχαναλυτικής κατάστασης, σχεδιασμένο με σκοπό να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ο αναλυόμενος (με τη συμμετοχή του αναλυτή) να αυξήσει την ικανότητά του να ονειρεύεται τα ανονείρευτα και διακοπτόμενα όνειρά του. Τα όνειρα που ονειρεύονται ο ασθενής και ο αναλυτής είναι ταυτόχρονα τα δικά τους όνειρα (και ονειροπολήσεις) καθώς και ενός τρίτου υποκειμένου, το οποίο αποτελείται από τους δύο χωρίς να ταυτίζεται με κανέναν από τους δύο.

   Καθώς συμμετέχει στην ονειροποιητική διαδικασία των ανονείρευτων και διακοπτόμενων ονείρων του ασθενή, ο αναλυτής τον γνωρίζει προοδευτικά με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βάθος ώστε ενδέχεται να του επιτραπεί να πει κάτι στον ασθενή το οποίο να αληθεύει τόσο στο συνειδητό όσο και στο ασυνείδητο επίπεδο της συναισθηματικής εμπειρίας που προκύπτει στην αναλυτική σχέση μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό που λέει ο αναλυτής θα πρέπει να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο ασθενής για τους σκοπούς της συνειδητής και ασυνείδητης ψυχικής εργασίας, προκειμένου δηλαδή να ονειρευτεί την ίδια του την εμπειρία και άρα, ονειρευόμενος, να ζωντανέψει πληρέστερα την ύπαρξή του.»

Thomas Ogden

AΥΤΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Ονειρευόμενοι ανονείρευτα όνειρα 

και διακοπτόμενους εφιάλτες

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ